הקשב! 3

סדרת הפוסטים על כוחה של הקשבה

פוסט מס' 3

היי לכולם/ו
הגיע הזמן להמשיך לדבר על הקשבה.
לפני כן… בואו ניזכר מה היה לנו בשני הפוסטים הקודמים בסדרה?

 

מה היה לנו עד כה?

בפוסט הראשון, שיתפתי אתכם בכמה תובנות מרכזיות שלי בנוגע למהות ההקשבה. בפוסט השני העמקנו והרחבנו את היריעה. משניהם עלתה ההבנה המובהקת שהקשבה היא המצרך המבוקש ביותר בעולם והמתנה הכי יפה שנוכל להעניק לכל אדם באשר הוא. כי הקשבה אמיתית היא למעשה האהבה בהתגלמותה! – היא נוכחות, קבלה, הכלה והכרה ללא שיפוט של מי שעומד או עומדת מולנו. וכשיש אהבה באוויר כל הלבבות נפתחים וכל החומות נופלות! כן, כן….ממש כך! הקשיבו לשיר! תוך כדי המשך הקריאה.

 

ומכיון שלהקשבה יש את כל האיכויות הנפלאות הללו הבנו היטב שכולנו צריכים וצריכות להכיר את הכלים להקשיב באופן אמפתי ועמוק ולהשתמש בהם באופן מודע בכל מערכות היחסים והאינטראקציות שלנו. לא רק אנשי מקצוע, כמו פסיכולוגים או מאמנים, אלא כולם! ללא יוצא מן הכלל.

בהקשר הזה, בדקנו את השאלה"האם אנחנו באמת מקשיבים?? והגענו למסקנה שברוב המקרים לא ממש! אלא רק באופן שטחי. למה? משום שיש לנו מסיחים רבים וכי כל אחד חי בסרט שלו ומונע משם – דבר המביא לאי הבנות רבות ויוצר, כתוצאה מכך, קונפליקטים וקצרים בתקשורת בין א-נשים.

בסוף הפוסט השני הגענו לתובנת העל שהקשבה מהלב היא לא רק מתנה לאחרים אלא גם וקודם כל לעצמינו!

 

אז… על מה נדבר היום?

היום, נתקדם צעד נוסף ונדבר על רמות שונות של הקשבה. נבין שהקשבה, ממש כמו האהבה, היא לא מושג חד ממדי! אלא הוויה שלימה אשר ניתנת להרחבה, העמקה ולישה ממש כמו פלסטלינה. ככזו היא מאפשרת לנו משחק ויצירה אינסופיים אשר יכולים לסייע לכולנו להשיג תוצאות מצוינות, בכל תחום בחיינו אותו נרצה להגשים, ובכל מערכת יחסים. אז אם הקשבה = אהבה… בואו נראה איך אנחנו יכולים לאהוב הכי הכי בעולם?

 

איך אנחנו יכולים לאהוב הכי בעולם?

הכלי המרכזי שלנו ללמוד לאהוב הכי בעולם הוא מודעות! כלומר, הקשבה = אהבה = מודעות. במילים אחרות, הקשבה היא מיומנות אשר ניתנת ללמידה לפיתוח ולשכלול וניתן להביאה לרמה מצוינת וגבוהה מאד. אז עכשיו בואו נראה איך אנחנו יכולים להפוך למקשיבים מצוינים? כלומר, איך בונים אנרגיה מודעת ומקדמת בנושא?

מבוא לרמות הקשבה

כאשר אנחנו שואפים להיות מקשיבים מחוננים אנו בעצם מבקשים, קודם כל, ללמוד להקשיב, עם כל החושים שלנו, ולתת תשומת לב מרבית לכל מה שמתגלה בפנינו. אנחנו שומעים, רואים, חווים גוונים וטונים של קולות, מילים, מראות, תחושות ואנרגיה. אנחנו קולטים מידע רב ממדי המגיע אלינו דרך ערוצים מגוונים ומקבילים.

כמקשיבים מיומנים, אנחנו שמים לב להבעות ולשפת הגוף שמופיעה לצד המילים הנאמרות (והגוף אף פעם אינו משקר!). אנחנו יודעים לחוש את האנרגיה של מי שעומד מולנו, להתרשם מקצב הנשימה שלו, מטון ומקצב דיבורו שיכול להיות תוקפני, מפוחד, מתוסכל, כועס, קורבני או לחלופין עדין, אוהב, נעים ועוד, ועוד.

בהמשך…לאחר שעשינו אבחון מדויק, ושמנו לב לפרטים השונים, הרעיון הוא לקחת את כל הנתונים שהתגלו בפנינו, לשקלל ולתרגם אותם למידע אינטגרטיבי ופרקטי כלומר, להפוך אותם לאינפורמציה שניתן למנף ולהשתמש בה על מנת ליצור מהות מעצימה ומצמיחה לטובת כל השותפים למפגש.

להקשבה שלנו ישנה השפעה אדירה על כל מערכות היחסים שלנו וכל תגובה שתבוא בעקבותיה תייצר תוצאה שונה. כלומר, התוצאה תשתנה למשל אם נשתוק או נענה או ננקוט בפעולה כלשהי. במילים אחרות, הקשבה אינה פסיבית! כפי שזה יכול להתפרש אצל א-נשים מסוימים. הקשבה יכולה להיות פעילה! ואמפתית וניתן במהלכה גם לשאול שאלות הבהרה על מנת "להקשיב" יותר לעומק. נקדיש לה בהמשך פוסט מיוחד.

לפני כן, אני רוצה להציג בפניכם את מודל ההקשבה אשר מוצג בספר המצוין "האימון הקו אקטיבי". מודל זה מציג 3 רמות אפשריות של הקשבה ודו שיח. בואו נכיר אותן.

 

רמה 1 – הקשבה פנימית

ברמה הראשונה תשומת הלב שלנו ממוקדת בעצמנו בלבד. אנחנו שומעים את דבריו של מי שמולנו אבל ממוקדים במשמעות שלהם עבורנו. כלומר אנחנו עסוקים כל השיחה במחשבות, ברגשות, בשפיטות ובמסקנות הנחרצות שלנו בהתייחס לעצמינו ולאחרים ומונעים ע"י האג'נדה שלנו בלבד.

מדובר כאן בזרימת מידע חד סיטרית – מבחוץ פנימה אלינו – שלא מאפשרת תקשורת אמיתית כי אנחנו לא באמת "רואים" את מי שמדבר איתנו. רמת הקשבה כזו מספקת לנו מידע בנוגע לעצמינו בלבד ואינה מתאימה כשיש צורך בדו שיח בונה עם מישהו. אנו מקדישים תשומת לב בעיקר לפטפוט הפנימי בתוכנו, לדעות ולשיפוט שלנו ומונעים ע"י האג'נדה האישית בלבד. רמה כזו מתאימה למשל למעמד בו אנחנו בתפקיד לקוחות כאשר אנו מקיימים שיחה עם מלצר במסעדה על האפשרויות בתפריט או מקבלים נתונים ממוכר המחשבים בחנות בנוגע למחשב שאנו מעוניינים לרכוש.

 

 

רמה 2 – הקשבה ממוקדת

ברמת ההקשבה השנייה אנחנו כבר מתרכזים באדם שמולנו. המודעות שלנו מכוונת איליו או אליה באופן מלא. כאן אנחנו לא עסוקים בפטפוט הפנימי שלנו ובמה שקורה בעולם החיצוני ורק מקשיבים למילים אותן הוא בוחר, לתחושותיה ורגשותיה ולכל מה שהוא או היא בוחרים להעלות בשיחה.

בשיחה מסוג זה אנחנו כבר שמים לב לניואנסים שונים כמו למשל לדברים שהיא אומרת ולאלה שלא וגם לדרך בה היא אומרת אותם. אנחנו רגישים למה שהוא מרגיש, אוהב, מעריך ומודעים לשפת הגוף שלו ולרמת ואיכות האנרגיה שהוא מקרין. אנחנו מבחינים מתי הוא צוחק, דומע, טעון מבחינה אנרגטית או להפך. אנחנו לומדים מתי היא מתרגשת, עם מה קשה לה? מה מניע אותה? ומה גורם לו להתכווץ ולהיסגר? – במילים אחרות, אנחנו מקשיבים למידע אשר מגיע אלינו דרך המילים ודרך ערוצים נוספים כמו הגוף ואופן ההתנהגות.

אם ברמת ההקשבה הראשונה לא היתה לנו שום השפעה על הדובר/ת וכל המידע נשאר במעגל סגור אז כאן, ברמת הקשבה השנייה, ישנה השפעה להקשבה שלנו על מי שמולנו. כאן אנחנו משמשים למעשה כתמונת מראה מדויקת לו או לה. אנחנו השיקוף המלא שלהם ללא כל תוספת אינפוטים משלנו. אנחנו לא מונעים מהאג'נדה שלנו, אלא של הצד השני  בלבד, ונותנים לו להוביל ולקבוע את התדר ואת מהלך הדברים. ההשפעה הפעילה שלנו בתהליך מסתכמת רק בדברים שאנחנו בוחרים לומר ולשאול כתגובה לדברי הדובר/ת.

זוהי רמת הקשבה שמאפיינת מאמנים, מטפלים או נותני שירות אשר מקשיבים לכל המידע שמגיע ובוחרים למה לתת מענה ולמה לא. לאחר מכן הם גם מבחינים בהשפעת המשוב שלהם על הלקוח שמולם ודולים משם עוד מידע. כלומר, למעשה מקשיבים "פעמיים" – פעם לדברי הלקוח ופעם שנייה לתגובתו על השאלה או המשוב שלהם.

 

 

רמה 3 – הקשבה כוללת

ברמה זו אנחנו כבר מקשיבים הקשבה מקיפה ב – 360 מעלות. מה זה אומר?
זה אומר שאנחנו מקשיבים כאילו אנחנו והאדם שאיתנו נמצאים במרכז היקום ומקבלים מידע מלא השראה וידע מהרבה כיוונים וערוצים באופן סימולטני. רמת הקשבה זו כוללת את כל מה שאנו מסוגלים לקלוט בעזרת כל החושים שלנו – מה שאנו רואים, שומעים, קולטים דרך תחושותינו, מריחים ומרגישים – הכל!  רמה זו מאופיינת ע"י פעולה, אי פעולה ואינטראקציה. זוהי רמה הדורשת למידה ממוקדת, רכישת מיומנות ותרגול ונדרשת בד"כ באופן פורמלי בעיקר אצל אנשי מקצוע כמו מטפלים בתחומים השונים. לדעתי האישית, כל אחד ואחת צריכים ללמוד אותה ולהביאה למאסטריות. לא רק אנשי מקצוע. בעיני זה יכול ליצור שינוי עצום של ממש בעולם! אחת הדרכים להעמיק ברמה הזו היא לפתח את האינטואיציה שלנו – מקור המידע הפנימי שלנו שאינו מוחשי ואף לא ניתן לצפות בו במישרין אבל הוא מספק לנו מידע שלעתים קרובות אינו מגיע מאף ערוץ חיצוני אחר.

דרך האינטואיציה אנחנו יכולים לקלוט אנרגיה של א-נשים שהיא הרבה מעבר למילים הנאמרות או להתנהגויות ולהשפיע עליה באופן אוהב, בונה ומצמיח דרך ההתנהלות והתגובות שלנו.

כשאנחנו מקשיבים ברמה הזו אנחנו למעשה משתתפים בריקוד האהבה דבר היוצר אדוות ומשפיע אנרגטית על מי שאתנו ועל שאר העולם שמסביב.

המפתח להקשבה כזו הוא פיתוח המיומנות לקלוט, לשחק ולהתמסר למידע שעולה ולהסכים לראות מה מתגלה בפנינו כתוצאה מכך. כאן אנו קולטים את מה שהובע וגם את מה שלא…את מגוון הרגשות ותדרי האנרגיה.

 

סיכום רמות הקשבה

חשוב לומר שבשיחה אמיתית בחיים הרבה פעמים אנחנו נעים ומשלבים בין רמות ההקשבה השונות. מטפלים ומאמנים משלבים כל הזמן בין רמת הקשבה שנייה ושלישית.

חשוב לומר גם שהקשבה ברמות 2,3 היא השער לכל מערכת יחסים מודעת וטובה שכן, היא מאפשרת לנו להכיר היטב את האדם העומד מולנו ולתקשר איתו – זה יכול להיות בן זוג, עובד, מתאמן או מטופל…ולמעשה כל אחד.

 

ומה מצפה לנו בהמשך הסדרה?

בפוסטים הבאים בסדרה נמשיך לחקור את ההקשבה ככלי ונענה על שאלות כמו: איך נכון לעבוד איתו? וגם…איך לא? מהן המיומנויות הנדרשות להקשבה פעילה ואמפתית? מהן הדרכים שתהפוכנה אותנו למאסטרים בהקשבה? איך אפשר לרפא בעזרת הקשבה? ומה יש לנו ללמוד בעניין הזה (איך לא? :-)) מהאינדיאנים? ועוד… ועוד…

ועד אז…אהובימות המשיכו לחדד את חושיכם ולהקשיב ולחקור בכנות ובסקרנות את המסרים העולים מלבכם, מהחוויות שאתם חווים, מהא-נשים שאתם פוגשים בדרך, מהדלתות הנפתחות בפניכם ומאלה הנסגרות… ומכל הצעדים אותם אתם עושים בעולם המופלא הסובב אותנו.

ככל שתתרגלו להיות רגישים יותר ותסכימו להקשיב לניואנסים רבים, ככל שתוכלו להכיל, כך תגדל רמת הבהירות והצלילות שלכם ודרככם תיסלל מאליה, בקלות ובפשטות, ותתמוך במי שהנכם ובחיים שנועדתם לחיות!

 

להשתמע בפוסט הבא,

שלכם/ן באהבה

מיכל

מקורות:

אימון קו אקטיבי 2006 לורה ויתוורת' הנרי קימסי-האוס, פיל סנדאהל. הוצאת דניאלה די-נור.

 

קישורים

פוסט 1 בסדרה

פוסט 2 בסדרה

 

ורגע לפני שנפרדים להפעם … רוצה להודות לכם/ן על הביקור כאן. זה הכי משמח אותי בעולם!
מקווה שנהניתם והפקתם/ן תועלת מהתוכן שנפרס בפניכם כאן. אשמח מאד לשמוע את תובנות והארות שלכםן וכל מה שבא לכםן לספר ולשתף בענייננו כאן למטה.
מי שעדיין לא רשום/ה לבלוג מוזמן/ת לעשות זאת כאן כדי שתוכלו לקבל עדכונים שוטפים על תכנים חדשים…
וכמובן מי שרוצה להעמיק בלמידה, אודות הקשבה בחייו, או להתפתח ולצמוח בנושא אחר אשר מאתגר בחייו האישיים או במעגל הקריירה שלו/שלה יותר ממוזמן לבוא להתאמן, לצמוח ולקבל כלים ורוח גבית בפגישה אישית איתי במקום המופלא והמטעין שלי מול הים.

 

picmonkey-collage1צילום וקולאז – אביטל אנגל

תגובות

תגובות

2 תגובות

  • טליה הגיב:

    מיכל יקרה, בדיוק השבוע נפגשתי עם מישהו שאמר לי שאני מקשיבה ממש טוב ? עכשיו אני תוהה כמה טוב, האם ברמה 1, 2 או 3 🙂
    פוסט מעולה כמו כל הפוסטים שלך שאני מתחילה לקרוא אותם רק כשאני יודעת שאני באמת יכולה לקרוא אותם בתשומת לב מהתחלה ועד הסוף (באמת!) או אולי יש לומר עכשיו – "כשאני באמת יכולה להקשיב להם" נשיקות ? מחכה לדברים החכמים הבאים

    • ד"ר מיכל אדמתי הגיב:

      תודה רבה טליה יקרה. אין לי ספק שאת מקשיבה מדהימה. וזה כל כך לא מובן מאיליו. ולגבי הרמות זה לא באמת משמעותי כי זה רק מודל ובחיים כמו בחיים אנחנו נעים ביו הרמות השונות. מה שכן מהות המודל הזה היא לחדד את המודעות שלנו כדי שנוכל באמת להפוך למקשיבים מחוננים. אוהבת אותך ותודה רבה שהקדשת זמן לקרוא ב א מ ת!!! 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.