סדרת פוסטים על כוחה של ההקשבה
פוסט מס' 2
היי לכן/ם
התכנסנו כאן היום שוב כדי להמשיך להקשיב!
ורגע לפני שמתחילים… אני רוצה לומר לכםן תודה רבה על המשובים החמים והמעשירים לפוסט הראשון בסדרה. התגובות שלכן/ם רק מחזקות בי את ההכרה שיש כאן עניין חשוב ללמידה, העמקה ולשיח משותף אשר יפיק תובנות חדשות ויעלה את המודעות של כולנו בנושא.
ממשיכים….
ארבע התובנות
בפוסט הראשון בסדרה שיתפתי אתכם ב – 3 תובנות מרכזיות שלי בנוגע למהות ההקשבה. היום נעמיק בהן ונוסיף להן תובנה רביעית ומסכמת.
תובנה ראשונה – הקשבה המצרך הכי מבוקש בעולם
הקשבה אמיתית היא המצרך המבוקש ביותר בעולם! משום שמשמעותה היא קבלת האחר באופן מוחלט ללא כל שיפוט וביקורת, הבעת אמפתיה אינסופית וניסיון כן להיכנס לנעליו ולהבין את מניעיו. ככזו היא המתנה הכי יפה שאנו יכולים להעניק לו.
תובנה שנייה – הקשבה לעצמינו תחילה
עלינו להעניק את מתנת ההקשבה תחילה לעצמינו. זאת משום שכאשר אנו מסכימים להקשיב פנימה, ללא פילטרים או התנגדויות, ולכבד את המידע המדויק ויקר הערך שעולה מתוכנו אנו מתקרבים למקור, הפועם בקרבנו, מבינים בעזרתו מי אנו ומהן תשוקות הליבה והצרכים שלנו ומסוגלים לדייק את ההוויה שלנו בעולם. רק אחרי הקשבה מסוג זה נוכל להתפנות ולהקשיב באמת גם לאחרים סביבנו.
בהקשר הזה של "הקשבה פנימה" שאל אותי השבוע נועץ שלי: "איך אדע שמה שאני מרגיש בקשר למערכת היחסים בה אני מצוי כבר כמה שנים הוא נכון? איך אדע שאני לא עושה טעות בכך שאני רוצה לעזוב? ושאין סיכוי? ואני עניתי לו שהלב שלו יודע! ושיקשיב לו טוב, טוב ויסכים למה שעולה ממנו. כי מה שהוא מרגיש זה הדבר האמיתי! הנכון עבורו. ואין כזה דבר טעויות בתחושות שלנו. מה שנכון ללב של מישהו אחד אינו נכון לליבה של האחרת ולכן אין טעם להיוועץ ביועצים למיניהם או בכל גורם חיצוני אחר אלא פשוט לפתח ולזקק את יכולת ההקשבה וההבנה הפנימיות.
אומר כאן רק בקצרה שהשאלה שלו היתה במקום משום שלרובינו קשה להבחין בין "תבונת הלב" ובין "הפטפוט הפנימי" שהוא גיבוב של אמונות, מחשבות, דעות של אנשים אחרים, פחדים וכו'. ולכן כל כך חשוב לפתח מיומנות להבחין בין השניים ולזקק את דבר הלב עבור עצמינו. אתייחס להבחנה הזו באחד הפוסטים הבאים.
תובנה שלישית – הקשבה היא כלי תקשורת בעל חשיבות עליונה
הקשבה היא כלי תקשורת, בעל חשיבות מהמעלה הראשונה, עבור כל מערכת יחסים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהיא עושה ניסים! למה?
כי היא פותחת לבבות, מקרבת בין א-נשים ובינם לבין עצמם, מאפשרת להם להתחבר לאמת שלהם, ללא חשש מחיצי ביקורת ושפיטה, ולהוציאה לאור. ככזו היא מהווה כלי מהותי עבור כל אדם באשר הוא ואין אחד שלא זקוק לה.
תובנה רביעית – אז מה זאת הקשבה?
אם אקח את שלושת התובנות הללו עוד צעד אחד קדימה אומר שהקשבה אותנטית מהלב מאפשרת למי שאיתנו לחוש שעומד מולו מישהו שמעניק לו הכרה! שרואה אותו באמת כפי שהוא! וקולט אותו באופן הכי מדויק. שמהדהד יחד איתו את האמת שלו.
ואם באמת אין שם באותה שיחה, שיפוטיות וביקורת, אלא רק הכלה, קבלה ונוכחות מלאה שלנו (ללא הסחות דעת או מחשבות על "מה הדבר הבא שאני עומדת להשחיל ולומר באותה שנייה שהוא יעצור לרגע או לחלופין יסיים סוף, סוף את דבריו?" או …מה באמת אני חושבת על דבריו בתוכי? או מתי כבר אוכל לומר לו שהוא פשוט טועה ולא מבין בכלל על מה הוא מדבר?) אזי גם הילד הפנימי שבתוכו מתעורר לחיים! ומרגיש אהוב, מסופק ומרוצה. ובייננו כשהילדים שלנו מרוצים, מוכלים ומסופקים אז מה אנחנו צריכים יותר מזה? גם אנחנו מבסוטים.
אז חברימות יקרימות אם הקשבת אמת היא כל המתנות הנפלאות הללו, אותן אנו יכולים להעניק לעצמינו ולאחרים, אפשר לומר בפה מלא שהקשבה = א ה בה בהתגלמותה! לא פחות ולא יותר!
אז…מה זאת הקשבה? אם לא אהבה!!!
ומה עכשיו?
עכשיו כשיש לנו ארבע תובנות מרכזיות וברור לנו שהקשבה היא ה א ה ב ה! נמשיך לחקור אותה ונענה על השאלה האם אנחנו באמת מקשיבים? ומה זה אומר עלינו?
אז.. האם אנחנו ב א מ ת מקשיבים?
רוב הא-נשים אינם מקשיבים כמעט אף פעם ברמה עמוקה במיוחד. זה קורה כי כולנו טרודים בטרדות החיים, עסוקים כל הזמן ב – 1001 מטלות ומוסחים ע"י הגירויים הרבים והאינטנסיביים שמציב בפנינו העולם המודרני על שלל פיתוחיו הטכנולוגיים.
אין לנו זמן ומודעות לעצור, במהלך היום, ולהקשיב לעומק לא לעצמינו ובטח, ובטח לא לאנשים הקרובים לנו ולאחרים. אפילו אם אנחנו רוצים בכך באמת ובתמים. ואם לא דיי בכך גם בלילה לפני השינה ובבוקר עם עיניים טרוטות אנחנו כבר מתחברים למיילים ולרשתות ומתרחקים מעצמינו ומשאר העולם. וכך… אנו מוצאים את עצמינו מקשיבים רוב הזמן באופן שטחי בלבד, ממש כמו שאנחנו נושמים, עסוקים בהתמכרויות שלנו לטלפונים, הודעות, מחשבים, מחשבות, דאגות וכו'……. (סומכת עליכן/ם שתדעו להמשיך את הרשימה הזו לבד… )
אז.. כפי שחשוב לעצור כדי לנשום לעומק (כמה מוזר נכון???)…כך נכון בעיני גם להקשיב. זה אותו דבר למעשה. כי הקשבה פנימה תמיד מתחילה בעצירת ההסחות, בנשימה עמוקה מודעת ובעוד כמה מהלכים של מודעות עליהם נדבר בהמשך הסדרה.
ומה זה אומר שאנחנו מקשיבים באופן שטחי?
זה אומר שבחיי היום יום אנו מקשיבים בעיקר למילים וגם זה בעירבון מוגבל. אנו מתמקדים במה שהוא או היא אמרו לנו אך בעיקר במה שאנחנו אמרנו או מתכוונים לומר להם (ברגע שרק יאפשרו לנו זאת). בנוסף, אנו מפרשים את הנאמר דרך מגוון הפילטרים ה"משוכללים" שלנו שכוללים מערכות של אמונות, מחשבות, רגשות, ניסיונות וחוויות העבר, תת מודע שלנו ועוד ועוד משתנים שונים.
בסופו של תהליך "תקשורת" שכזה התוצאה המתקבלת היא שמה שהיא והוא אמרו לנו (מתוך כוונה שנבין אותם, נכיר ברגשותיהם, נראה אותם ונהדהד עם האמת שלהם) רחוק אלפי שנות אור ממה שבאמת הם התכוונו לומר לנו. ולמה? פשוט מאד! משום שאנחנו לקחנו מכל הסיפור הזה דברים אחרים לגמרי!
הבנו ופירשנו את הדברים מתוך עולם התוכן שלנו. מתוך הסרטים שמוקרנים אצלנו בראש ומככבים על המסך הפרטי שלנו. סרטים שהם לגמרי שלנו ולא קשורים, בשום צורה ואופן, למה שנאמר בחוץ ע"י האדם השני. במילים אחרות, התנתקנו לגמרי מעולם התוכן של מי שאמר/ה את המילים להן "הקשבנו". כלומר, אכלנו סרט כמו שהבן שלי נוהג לומר. את הסרט שהוא פרי יצירתנו האקסקלוסיבית ורק לנו מגיעים תמלוגים עליו.
ואם נסכים להתבונן בדברים נגיע למסקנה שבעצם עשינו פה בדיוק את כל מה שאנו לא אמורים לעשות!!! – ערבנו רגשות, לקחנו דברים באופן אישי, היינו עסוקים בלשפוט את הדובר/ת תוך כדי "הקשבה" ורק חיכינו להזדמנות ראשונה כדי להשחיל כמה משפטים, ולהביע את דעתנו הנחרצת באותו עניין, או גרוע מכך להגיד לו/לה מה אנחנו חושבים עליהם וכמובן להסביר להם בסגנון "מורתי" מה הוא או היא צריכים לעשות.
זו בדיוק הסיבה לרוב חילוקי הדעות והקונפליקטים שמתגלעים בעולמינו בין א-נשים סביב נושא ההבנה. "זה לא מה שאמרת"…" זה לא מה שהתכוונתי" …"אתה לא מבין אותי" לא הקשבת לי" וכו'…. עם כל ההטיות, האופציות והמילים הנרדפות האפשריות.
אז …מסתבר שלא פשוט להקשיב!!! אה?
נכון. זוהי מיומנות שעלינו לפתח. זוהי מודעות שעלינו להצמיח את עצמינו לתוכה מתוך שאיפה להפוך למאסטרים בתחום.
ולמה אנחנו צריכים להיות מאסטרים בהקשבה? בטח תיכף מישהי פה תקפוץ ותשאל…
כי ככל שנהיה יותר מיומנים בהקשבה ככה החיים שלנו יתפתחו וימריאו למימדים וגבהים אחרים לחלוטין שלא הכרנו עד כה. וזה ישפיע על כל ההוויה שלנו! על כל התוצאות שנשיג ועל כל החלומות שנגשים.
אז אם ככה הם פני הדברים… קבלו את התובנה החמישית
תובנה חמישית – הקשבה היא עניין אגואיסטי לחלוטין!
כן, כן…
כי הקשבה פותחת ומקרבת אותנו לעצמינו ולעולם ומהווה מתנה נפלאה וגילוי ענק ומרומם של אהבה שכולם משתוקקים לקבל. עד כאן הכל כבר ידוע! אבל…מעבר לכל אלה היא מספקת לנו המון מידע על אחרים אבל בעיקר על עצמינו דרכם.
ואיך זה יכול להיות?
הרי אמרנו שכדי להקשיב לאחרים בחוץ עלי להקשיב לעצמי תחילה? אז מה הקשר?
אז… הקשר הוא שכל אדם בסביבתי החיצונית מהווה הולוגרמה ותמונת מראה שלי. כלומר, מעבר לכך שאני מעניקה לו את מתנת ההקשבה מהלב אני מקבלת ממנו שיקוף מדויק למה שקורה אצלי בפנים. כלומר, אני יוצאת מורווחת פעמיים…פעם אחת מההקשבה שלי לעצמי פנימה ופעם שניה מההקשבה שלי החוצה…וכל זה מעבר לזכות הגדולה שנופלת בחלקי להעניק לאחרים! ולתת! ולאהוב את עצמי ואת כל מי שנקרה בדרכי.
WOW
איזו תובנה מדהימה…
איזה עולם נפלא!!!
תודו!!!
אז…עד כאן להיום…
ומה מצפה לנו בהמשך?
בפוסטים הבאים נתחיל לחקור את ההקשבה ככלי ונענה על שאלות כמו: איך נכון לעבוד איתו? וגם…איך לא? מהן הרמות האפשריות והסוגים השונים של הקשבה, מהן הדרכים להפוך למאסטרים בהקשבה? ומה יש לנו ללמוד בענין הזה (איך לא? :-)) מהאינדיאנים? ועוד… ועוד…
ועד אז…אהובים ואהובות המשיכו לחדד את חושיכם ולהקשיב בכנות למסרים העולים מליבכם מהחוויות שאתם חווים, מהא-נשים שאתם פוגשים בדרך, מהדלתות הנפתחות עבורכם…וגם מאלה הנסגרות… ומהצעדים אותם אתם עושים בעולם הנפלא הסובב אותנו.
ככל שתתרגלו להיות רגישים להקשיב לניואנסים רבים, ככל שתוכלו להכיל, כך תגדל רמת הבהירות שלכם ודרככם תיסלל מאליה בקלות ובפשטות ותתמוך במי שהנכם ובחיים שנועדתם לחיות!
אשמח מאד לקבל מכם (ממש כאן למטה) משובים, הארות, תובנות וכל מה שבא לכם לספר ולומר בענייננו.
וכמובן… מי שעדיין לא רשום/ה לבלוג מוזמן/ת לעשות זאת כדי לקבל עדכונים שוטפים על פוסטים ומסרים חדשים.
להשתמע בפוסט הבא,
שלכם באהבה רבה,
מיכל
קישורים